Најчесто се користат за декорација на фасадата, како имитација или лице на вистинските столбови. Може да се користат во изградбата на згради во стил на палати, за потпори на плафон или перваз, но и како самостојни украсни елементи. Во внатрешноста на објектот се користат како декор на скали, камини или влезови.